اثربخشی امر به معروف و نهی از منکر با شرایط پیرامونی امر و نهی رابطه معناداری دارد.
اثربخشی امر به معروف و نهی از منکر با روش های امر و نهی رابطه معناداری دارد.
اثربخشی امر به معروف و نهی از منکر با تربیت مخاطب امر و نهی رابطه معناداری دارد.
به نظر می رسد در امر به معروف و نهی از منکر در حوزه حجاب هم آسیب های معرفتی وجود دارد نظیر؛ جمود در فهم، عدم توجه به مقاصد شریعت… ، و هم آسیب های روشی نظیر؛ افراط و تفریط در برخورد ها، عدم توجه به نیازهای جوانان… ، که هنوز به درک کامل مفاهیم قرآنی نرسیده است.
۳-۵- واحد و سطح تحلیل
واحد تحلیل[۳۸] واحدی است که اطلاعات از آن گردآوری می شود، واحدی که خصوصیات آن را توصیف می کنیم غالبا در تحقیق پیمایشی واحد تحلیل فرد است. (د واس، ۱۳۸۴: ۴۱)
برایمن(۱۹۸۵) ضمن نگارش مطلبی پیرامون آنچه خود آن را اثبات گرایی ابزاری[۳۹] معرفی می کند (یعنی: اصطلاحی که به طور عام با ایده ی تحقیق کمی مترادف است، اما به طور خاص مرتبط با روش پیمایشی است)، به تمایل در جهت محوریت افراد برای محققان اشاره کرده است. تا حد زیادی این تأکید منتج از این واقعیت است که ابزارهای پیمایشی در مورد افراد به عنوان موضوعات مشخص تحقیق به کار گرفته می شوند. سپس پاسخ های آنها به منظور تشکیل مقیاس های کلی برای نمونه ها جمع آوری می شوند (برایمن، ۱۳۸۹: ۲۵)
دانلود پایان نامه - مقاله - پروژه
با این حال منحصر به افراد نبوده و گروه ها، سازمان ها، اجتماعات بزرگ و … مورد تحقیق قرار می گیرند این مورد های تحقیق واحد تحلیل نامیده می شوند (د واس،۱۳۸۴: ۱۲)
بنابراین واحد های تحلیل آن چیزهایی هستند که محقق برای توصیف خلاصه ای از این گونه واحد ها و تبین تفاوت های میان واحد ها به بررسی آنها می پردازد (ببی، ۱۳۸۱: ۲۰۰)
مشخص کردن واحد تحلیل از دو لحاظ اهمیت دارد: نخست اینکه آگاهی از دامنه ممکن واحد های تحلیل به تدوین مسئله تحقیق جالب و سودمندتر و روشن ساختن دامنه انواع داده های مربوط کمک می کند ، با محدود کردن خود به گردآوری داده ها از افراد و درباره افراد فقط می توان مسائل محدودی را برای تحقیق برگزید. دوم اینکه اگر در مورد واحد تحلیل خاصی نتوانیم اطلاعات گردآوری کنیم می توان با حفظ جهت گیری کلی در مورد مسئله تحقیق، واحد تحلیل را چنان تغییر داد که داده هایی درباره آن وجود داشته باشد. (د واس، ۱۳۸۴: ۴۲)
با توجه به مسئله حاضر واحد تحلیل در این پژوهش فرد می باشد زیرا داده های ما از تک تک افراد بدست آمده است و سطح تحلیل خرد است اما از آنجا که استنتاج جمعی است پس نتایج قابلیت تعمیم به جمع های آماری را نیز دارند.
۳-۶- جامعه آماری
جامعه آماری عبارت است از همه اعضایی که در صدد هستیم تا یافته های پژوهش را به آنها تعمیم دهیم و همه آنها در یک صفت مشترک هستند. (سرمد و دیگران، ۱۳۸۳: ۱۷۷)
جامعه آماری در این پژوهش را کلیه افراد در حال تحصیل دانشگاه اصفهان درسال ۹۲-۱۳۹۱ تشکیل می دهند که تعداد ۱۱۵۱۰ نفر می باشد.
۳-۷- حجم نمونه
محقق از بین افراد جامعه تعداد مشخصی را به عنوان نمونه بر می گزیند و با مطالعه این جمع محدود، ویژگی ها و صفات جامعه را مطالعه کرده، شاخص ها و اندازه های آماری آن را محاسبه می کند (حافظ نیا(۱۳۸۳) : ۱۲۰) حجم نمونه به دو عامل کلیدی بستگی دارد الف) درجه دقت نظر برای نمونه ب) میزان تغییر در جمعیت بر حسب خصوصیات اصلی مورد مطالعه (د واس، ۱۳۸۴: ۷۸)
حجم نمونه با توجه به جامعه آماری، و با بهره گرفتن از فرمول کوکران با حجم جامعه مشخص ۲۶۱ نفر است.
۳-۸- شیوه نمونه گیری
نمونه گیری به روش های منظم انتخاب اطلاق می شود در تحقیقات اجتماعی برای انتخاب افراد یا مورد های تحقیق بکار می رود (بیکر، ۱۳۸۱: ۱۶۳)
برای انتخاب نمونه آماری، شیوه های گوناگون نمونه گیری وجود دارد، در این بررسی برای تعیین نمونه آماری از فرمول کوکران برای جامعه مشخص استفاده شده است.
۱۱۵۱۰ = N
۰۶/۰ = D
۵/۰ = q = p
۹۵% =ضریب اطمینان
۹۶/۱ = Z
پس از جایگزین مقادیر عدم احتمال مطلوب (q)، احتمال نمونه مطلوب (p)، جامعه آماری (n)، حدود اطمینان (t) و سطح اطمینان مطلوب (d)، در فرمول مربوط به برآورد حجم نمونه n یا حجم نمونه انتخاب و مشخص گردید. لازم به ذکر است مقادیر احتمال و عدم احتمال ۵۰ به ۵۰ در نظر گرفته شده، که این مقدار در تحقیقات علوم اجتماعی نشان دهنده حداکثر ناهمگونی ممکن در جامعه آماری است تا از این طریق بیشترین درصد نمونه انتخاب شود. همچنین مقدار دقت احتمالی ۵% در نظر گرفته شده، که این مقدار در علوم اجتماعی فقط خرد محسوب می شود و پذیرش خطای بیشتر از این تعداد قابل پذیرش نیست ولی کمتر از آن مورد پذیرش محققان می باشد. (رفیع پور، ۱۳۸۵: ۳۸۲)
حجم نمونه با توجه به اینکه جامعه آماری ۱۱۵۱۰ نفر می باشند حدود ۲۶۱ نفر می باشند.
۳-۹- روایی و پایایی پرسش نامه
ابزار سنجش باید از روایی و پایای لازم برخوردار باشد تا محقق بتواند داده های متناسب با تحقیق را گردآوری نماید و از طریق این داده ها و تجزیه و تحلیل آن ها، فرضیه های مورد نیاز را بیازماید و به سؤال تحقیق پاسخ دهد. ابزار سنجش و آزمون های استاندارد و میزان شده معمولا از روایی و پایایی مناسبی برخوردارند؛ از این رو محققان می توانند آن ها را با اطمینان به کار گیرند؛ ولی ابزار محقق ساخته فاقد چنین اطمینانی هستند و محقق باید از روایی و پایایی آن ها اطمینان حاصل کند (حافظ نیا، ۱۳۸۳: ۱۵۵)
بعد از تهیه پرسشنامه و قبل از اجرای نهایی آن باید هر پرسش و کلیت پرسشنامه را با دقت زیادی ارزیابی کرد (د واس، ۱۳۸۴: ۱۰۴)
به طور کلی با انجام آزمون مقدماتی می توان به اهداف ذیل دست یافت

 

    1. جابجایی سولات در صورت لزوم

 

    1. رفع نکات مبهم و گنگ

 

    1. حساسیت سولات( تقدم و تأخرها )

 

    1. گرفتن پایایی و حذف سؤلات بی مورد

 

    1. تغییر ساختار و ادبیات کلام

 

به این منظور آزمون مقدماتی با ۲۸ نفر از جامعه آماری انجام گرفت و به این طریق این پرسشنامه بعد از کد گذاری مورد تحلیل قرار گرفت و قابلیت هر یک از مقیاس های بکار گرفته در آن مورد بررسی واقع شد، و تلاش گردید گویه هایی که در حین مصاحبه برای پاسخگویان مبهم بوده به صورت واضح تری بیان شود.
۳-۹-۱- روایی پرسش نامه
منظور از روایی این است که محتوای ابزار گردآوری اطلاعات یا سولات مندرج در ابزار دقیقا متغیرها و موضوع مورد مطالعه را بسنجد یعنی اینکه همه داده های گردآوری شده از طریق ابزار، مازاد بر نیاز تحقیق نباشد و هم اینکه داده های مورد نیاز در رابطه با سنجش متغیر ها در محتوای ابزار حذف شده باشند، یا به عبارت دیگر عین واقعیت را نشان دهد. ( حافظ نیا، ۱۳۸۳: ۱۵۵ )
در اینجا از نظر متخصصان برای تعیین روایی صوری استفاده شده است. روایی صوری بخشی از روایی محتوایی است که در آن موارد سطح دشواری ، میزان عدم تناسب و ابهام سؤلات مورد بررسی و اصلاح قرار می گیرد.
۳-۹-۲- پایایی پرسش نامه
قابلیت پایایی (اعتماد) یکی از ویژگی های فنی ابزار اندازه گیری است که نشان دهنده این است که ابزار اندازه گیری تاچه میزان نتایج یکسانی را در شرایط مشابه به دست می دهند یکی از روش های محاسبه قابلیت پایای ضریب آلفای کرون باخ است که برای محاسبه آن ابتدا باید واریانس نمرات در سوال پرسشنامه و واریانس کل آزمون را محاسبه کرد و سپس با بهره گرفتن از فرمول زیر مقدار آن را محاسبه نمود. (بازرگان، ۱۳۷۶: ۱۶۹ )

ra =ضریب آلفای کرون باخ
j = تعداد سوال های پرسشنامه

موضوعات: بدون موضوع
[دوشنبه 1400-08-10] [ 09:37:00 ق.ظ ]