بررسی پایان نامه های انجام شده درباره اثر فاصله کاشت و سطوح مختلف اسید سالیسیلیک بر عملکرد ... | ... | |
s4d3
۰٫۱۱۹۶
۰٫۰۹۰۲
۰٫۰۷۸
۰٫۰۸۰۳
۰٫۶۵۱۷
۰٫۱۶۷۱
s4d4
۰٫۱۱۴۴
۰٫۰۸۹۷
۰٫۱۱۸۳
۰٫۰۴۸۲
۰٫۶۵۰۳
۰٫۰۲۱۷
شکل ۴- ۳- اثر اسید سالیسیلیک و فاصله کشت بر درصد تیمول اسانس گیاه مرزه بختیاری. ۴-۲-بحث و نتیجه گیری
۴-۲-۱-پارامترهای رشدیرشد و نمو و تولید محصول در گیاهان دارویی همانند سایر گیاهان تحت تاثیر عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی و عملیات زراعی قرار میگیرد. انتخاب مناسبترین تراکم بوته از عوامل مهم موفقیت در زراعت هر گیاهی به شمار میرود. متخصصین زراعت بر این عقیدهاند که استقرار تراکم مطلوبی از بوته های سالم در سطح مزرعه پایه و اساس یک سیستم موفق زراعی محسوب میشود. در تراکم کمتر از حد مطلوب استفاده از عوامل محیطی موجود همچون نور، رطوبت و مواد غذایی حداکثر نبوده و در تراکم بالاتر از حد بهینه نیز وجود رقابت شدید از عملکرد نهایی محصول خواهد کاست(سرمد نیا و کوچکی، ۱۳۶۹؛ یزدی صمدی و پوستینی، ۱۳۷۳). نتایج این تحقیق به درستی مطلب فوق را تایید کرد به طوری که با افزایش فاصله گیاهان از همدیگر و کاهش تراکم در واحد سطح پارامترهای رشدی گیاه مرزه بختیاری شامل وزن تر و خشک بوته، قطر بوته و ارتفاع بوته به طور معنیداری افزایش یافت. به طور مشابه شاهیوند (۱۳۹۱) نشان داد که در گیاه مرزه بختیاری افزایش تراکم سبب کاهش پارامترهای رشدی میشود که با یافتههای این تحقیق مطابقت دارد. کافی و راشد محصل(۱۳۷۱) در بررسی بر روی گیاه زیره سبز نتیجه گرفتند با کاهش تراکم بوته در واحد سطح، سرعت رشد محصول و شاخص سطح برگ به دلیل از دست رفتن بخش اعظم تشعشع در مراحل اولیه رشد کمتر بوده و از این رو عملکرد نیز کاهش مییابد. گزارشهای مشابهی در مورد کاهش رشد قسمتهای مختلف گیاهان مختلف در اثر افزایش تراکم وجود دارد که با یافتههای این تحقیق مطابقت دارد. فولدشی و همکاران (۱۹۷۸) طی تحقیقات خود نشان دادند که مساحت مورد نیاز برای هر بوته بستگی به عوامل اقلیمی متعددی نظیر نوع خاک، رطوبت خاک، رطوبت هوا و درجه حرارت محیط دارد. ۴-۲-۲-بازدهی اسانسبرخلاف دیگر محصولات زراعی گیاهان دارویی گیاهانی هستند که کیفیت مواد در مقایسه با کمیت آنها به مراتب مهمتر و ضروریتر میباشد. لذا جهت رسیدن به حداکثر کیفیت، علم و آگاهی از عوامل مؤثر بر رشد و نمو گیاهان دارویی بسیار حائز اهمیت میباشد. شناخت عوامل محیطی، گیاهی و زراعی نقش مهمی در موفقیت کشت گیاهان دارویی دارد.از جمله عوامل مؤثر بر رشد و نمو و تولید مواد مؤثره گیاهان دارویی و معطر فاصله کاشت است. با وجودی که در مورد اثر تراکم گیاهی بر محصولات زراعی تحقیقات وسیع و جامعی انجام گرفته اما رفتار گیاهان دارویی در چنین شرایطی به خوبی مطالعه نشده است. برای فهم و درک موجودیت و ادامه حیات گیاهان دارویی در نواحی خشک و نیمه خشک که بخش وسیعی از کشور ما را نیز در بر گرفته است و اهلی سازی آنها در این شرایط، تحقیقات گسترده بر روی گیاهان با ارزش دارویی و اعمال تیمارهای مختلف نیاز میباشد. فاصله کشت فاکتور مهمی است که میتواند علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن رشد گیاه باعث تغییر مواد مؤثره گیاه شود(فتاحی و فتاحی، ۱۳۸۴). برای نمونه در گیاه آرتمزیا وقتی نشاءها به زمین اصلی منتقل میشوند، در تراکم ۱۵*۵/۷ سانتیمتر نسبت به تراکم ۱۵*۳۰ سانتیمتر، تراکم بیشتری داشته ولی درصد اسانس کاهش یافت(فتاحی و فتاحی، ۱۳۸۴). در تحقیقی جهت بررسی تراکم مناسب برای دستیابی به عملکرد بالاتر، آویشن در فواصل ۱۵، ۳۰ و ۴۵ سانتیمتر و در ردیفهایی به فاصله ۶۰ سانتیمتر کشت گردید. مشخص شد که فواصل کشت کمتر به طور معنیداری سبب افزایش عملکرد سرشاخه و میزان اسانس در واحد سطح شده و بیشترین عملکرد در فاصله کشت۱۵ سانتیمتر به دست آمد. در تحقیق حاضر با بیشترین میزان بازدهی اسانس تک بوتهها در کمترین تراکم یعنی فاصله کشت ۲۰*۲۵ سانتیمتر به دست آمد. گزارشهای مشابهی در مورد تاثیر افزایش فاصله کشت گیاهان در افزایش میزان اسانس آنها در گیاهان دارویی مختلف وجود دارد که با یافتههای این تحقیق مطابقت دارد. بیوسنتز اسانسها در گیاهان دارویی به رژیمهای نوری و تنفسی گیاه بستگی دارد. به همین علت در تراکمهای کمتر و فاصله کشت بیشتر گیاهان به دلایل سایه اندازی کمتر و دریافت نور بیشتر بیوسنتز این ترکیبات نیز افزایش مییابد. ۴-۲-۳-اجزای تشکیل دهنده اسانساسانس مایعی است فرار و آب گریز که حاوی ترکیبات معطر گیاهان است که بهعنوان روغنهای فرار یا اتری نیز شناخته می شود. این ترکیبات عامل اصلی ایجاد رنگ و بو در گیاهان هستند (مومنی و شاهرخی، ۱۳۷۰). برای اسانسها اصطلاحاتی از جمله Essentialoilو Volatil oilبهکار می برند(گنسر، ۲۰۰۰). عوامل محیطی اثرات متفاوتی را بر میزان و ترکیب اسانس بر جای می گذارند و پاسخ گیاهان نیز به این عوامل متفاوت است (هورنوک و همکاران، ۱۹۹۸). عموماً تجمع وتشکیل اسانس در گیاهان، تحت شرایط خشک محیطی تمایل به افزایش نشان میدهد (ابر و مازافرنا، ۲۰۰۵؛ بانایان و همکاران، ۲۰۰۸). پاسخهای دفاعی گیاه منجر به بیوسنتز و تجمع انواع ترکیبات ثانویه گیاهی میگردد، لذا القاء به عنوان راهکاری مؤثر برای افزایش تولید متابولیتهای ثانویه مانند آلکالوئیدها، ترپنوئیدها، فلاونوئیدها، ترکیبات فنولیک و فیتوالکسینهاشناخته شده است (مولر و همکاران، ۱۹۹۳). ژائو و همکاران(۲۰۰۵) و ابل و میتوفر (۱۹۹۸) بیان کردند که سنتز بسیاری از متابولیتهای ثانویه و آنزیمها در گیاهان معمولاً با پاسخهای دفاعی آنها به شرایط تنش مرتبط است. اگرچه مقدار ترکیبات متابولیت ثانویه در گیاهان دارویی تحت تاثیر ژنها میباشد، ولی مقدار، غلظت و تجمع آنها به طور قابل توجهی تحت تاثیر شرایط محیطی و شرایط کشت و کار گیاهان میباشد. از جمله این شرایط تأثیر گذار تراکم گیاهی می باشد. نتایج تجزیه اسانس در گیاه مرزه بختیاری در این آزمایش نشان داد که به طور کلی ۳۴ ترکیب در این گیاه شناسایی شد که ترکیبات تیمول، پی-سیمن، کارواکرول، ترانس کاریوفیلن، لینالول و ۴-ترپینئول بیشترین میزان اجزا تشکیل دهنده اسانس این گیاه بودند. شاهیوند (۱۳۹۱) گزارش کرد که در گیاه مرزه بختیاری تحت تیمارهای آبیاری و تراکم مهمترین اجزاء تشکیل دهنده اسانس به ترتیب تیمول، گاماترپینن، ترانس کاریوفیلن، لینالول و پی سیمن بودند که نتایج مشابهی در این آزمایش به دست آمد. اسچولز و همکاران (۲۰۰۵) ترکیبات گونههای مختلف مرزه را مطالعه کردند. آنها دریافتند درگونه های Satureja thymbera، Satureja cuneifoliaو Satureja clicicaبه ترتیب کارواکرول، تیمول، پاراسیمن و گاماترپینن مهمترین اجزا تشکیل دهنده اسانس بودند. در تحقیقی دیگر با بررسی ترکیبات موجود در اسانس سه گونه مرزه مشخص شد که در گونه S.mutica به طور عمده دارای کارواکرول و تیمول، گونه S.macranta دارای پاراسیمن و لیمونن و گونه S.Intermedia دارای تیمول و گاما ترپینن میباشد. ۴-۳-پیشنهادهابا توجه به نتایج این آزمایش و مرور منابع انجام گرفته برای اهلی سازی موفق این گیاه با ارزش دارویی و مهم موارد ذیل به عنوان چشم انداز در تحقیقات آینده توصیه میشود.
[دوشنبه 1400-08-10] [ 10:39:00 ق.ظ ]
لینک ثابت
|